Lokalpolitiker tar eget plan till Almedalen

På söndag inleds Almedalsveckan 2018. Det som började med ett tal från ett lastbilsflak 1968 har vuxit till en veckolång firmafest för Sveriges politiska partier, kommuner, landsting, myndigheter, organisationer och företag.

De senaste åren har Almedalsveckan varit en arena där en del företagsledare flexar sina finansiella muskler för att bevisa att de är störst, bäst och rikast. Ett och annat slöseri har man allt kunnat hitta från offentliga aktörer också, men nu har kommunpamparna i Dalarna på allvar gett sig in i kampen med företagsledarna. 

I Dalarna har politikerna nämligen hyrt ett eget plan som ska ta dem till Visby. Planet avgår från Dala Airport utanför Borlänge på söndag kl 12:00 med hemresa på torsdagen kl 10:00. Om nu inte de medföljande socialdemokraterna får sin vilja igenom vill säga. Det ryktas nämligen att de hade missat att Stefan Löfvens tal är på torsdagskvällen i år och att de nu är sura över att de ser ut att missa talet. De uppges därför försöka skjuta fram tiden för avresa från Visby.

Notan för skattebetalarna landar på närmare 400 000 kronor. Visit Dalarna bekräftar i ett mail till Slöseriombudsmannen att man tillsammans med Region Dalarna har chartrat ett plan för 352 000 kronor för kommuner, landsting och regionalfinansierade organisationer. Men för de som följer med tillkommer en del andra kostnader så totalt landar notan för skattebetalarna på 360 000 kronor. Till det kommer sedan transport till och från flygplatsen. Man får hoppas att politikerna åtminstone nöjer sig med vanlig taxi den sträckan.

Den som vill läsa mer om vad Dalarna och de 120 personer som skattebetalarna skickar från länet gör i Almedalen kan med fördel kolla in den särskilda hemsida man tagit fram för att marknadsföra sig, www.almedalarna.se. Där kan man se alla sju seminarier som regionen håller i och inte bara de två som man anmält i det officiella programmet. Man kan bara spekulera i varför man har valt att göra så. 

Dalarna har bland annat ett midsommarfirande med gratis smörgåsbord (nåja, skattebetalarna står för fiolerna) och ett seminarium om det postgeografiska samhället. Undrar vad de som betalar får ut av allt detta?

7:35

2018-06-29

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem