Bli medlem

Tillväxtverket köper lyxmöbler – hemligstämplar…

sep 9, 2016 | Slöseriombudsmannen

Myndigheten Tillväxtverket har köpt in lyxmöbler till ett av sina kontor, inklusive ett exklusivt fotbollsspel i glas, ett pingisbord med nät i läder, fladdermusfåtöljer för 11 000 kronor styck och två enskilda märkesfåtöljer för minst 40 000 kronor styck. För att komma undan med detta har man hemligstämplat upphandlingarna och fakturorna och vägrar lämna ut prisuppgifter. Slöseriombudsmannen kan ändå här presentera en del av slöserierna.

Som skattebetalare kan man tro att en offentlig upphandling syftar till att minimera korruption och kostnader. Fullt normalt är dock att likt Tillväxtverket göra en väldigt specifik upphandling med hårt specificerade, rent av namngivna produkter, så att endast en eller ett fåtal återförsäljare kan bli aktuella och man inte måste ta några billigare alternativ. Annars skulle alla myndigheter förstås köpt sina kontorsmöbler från Ikea. De kanske inte är lyxiga, men ett konferensbord fungerar som konferensbord även om det bara kostade 3 000 kronor på Ikea och inte exempelvis 22 000 kronor för det upphandlade Östersund eller 45 430 kronor för konferensbordet Stockholm.

Det enda som lagen om offentlig upphandling ger oss skattebetalare här är att olika underleverantörer kan ge anbud på specifika möbler från specifika tillverkare. Några alternativa möbellösningar för betydligt mindre pengar blir aldrig aktuella.

Bland det man upphandlat och köpt in till sitt ”kontor” är ett fotbollsspelet Sport G-2000 (Garlando G2000), som är ett exklusivt fotbollsspel med plan i glas och kostade skattebetalarna 7 185 kronor. Man har från Senab köpt in ett pingisbord för 19 140 kronor, försedd med ett solitt ”nät” i läder. Priserna på dessa har Tillväxtverket lämnat ut i enlighet med offentlighetsprincipen.

Man har också köpt in sk fladdermusfåtöljer. Det handlar om tre stycken av Ox Denmarqs KS CHAIR, vilka normalt kostar runt 11 000 kronor styck. Ikea:s alternativ, om man nu på Tillväxtverket absolut ska mysa bort den skattefinansierade arbetstiden med fåtöljtid, kostar 1 495 kronor, men upphandlingen specificerar Ox Denmarqs KS CHAIR.

Mest spektakulärt är dock inköpen av två fåtöljer med fotpall, av märket Vitra Grand Repos + Ottoman. Vad Tillväxtverket betalat för dessa går inte att svara på, men mycket trovärdiga uppgifter direkt till Slöseriombudsmannen talar om över 40 000 kronor. Styck. Tillväxtverket har hemligstämplat både anbudet och fakturan och vägrar att lämna ifrån sig uppgifterna om vad dessa, och en lång rad andra produkter, kostat skattebetalarna. En fåtölj med fotpall från Ikea kostar några tusenlappar och inte 40 000 kronor.

Tillväxtverket hänvisar till en dom i kammarrätten, som alltså helt åsidosätter offentlighetsprincipen. Enligt verkets tolkning av domen behöver de inte lämna ut anbuden och de behöver inte heller lämna ut fakturor. Kort sagt ska man inte kunna granska myndigheternas slöserier och offentlighetsprincipen är upphävd. Att överklaga kostar förstås en del i juridiska kostnader.

”Som du informerats om av Helena Nygren har anbudsgivarna i upphandlingen begärt sekretess på såväl produkter som priser (fakturor inkluderade) och Tillväxtverket har valt att tillmötesgå deras begäran. Frågan har prövats i Kammarrätten i Stockholm, som i dom (8060-15) har gjort bedömningen att produktinformation och priser i anbuden omfattas av sekretess enligt 31 kap. 16 § offentlighets- och sekretesslagen.”

Oavsett har Tillväxtverket förhalat och fördröjt utlämnandet av uppgifterna. Min första begäran enligt offentlighetsprincipen var tidigt i juli, och nu är det september. Det sista Slöseriombudsmannen gjorde var att begära ut alla e-brev mellan leverantören Senab och Tillväxtverket. Dessa vägrade myndigheten lämna ut elektroniskt och förklarade istället att jag får betala för att få dem på papper, och erbjöd mig att ändra mig. Vilket jag förstås inte gjorde.

”Vi kommer att skicka handlingarna till dig  per post, om du inte hellre vill komma hit och hämta dem, och behöver därför en postadress som vi kan skicka dem till. 

Jag vill också informera dig om att vi kommer att ta ut en avgift enligt avgiftsförordningen för de handlingar som du får en kopia av. Avgiften för en beställning av tio sidor är 50 kronor. För varje sida därutöver är avgiften 2 kronor. Jag undrar därför om du redan nu vet att du verkligen vill ta del av samtliga mail, eller om ett alternativ skulle kunna vara att du till att börja med får en lista över de mail som finns och att du återkommer med besked om vilka du vill ta del av.”

Sagt och gjort erhölls därefter en ordentlig lunta med utskrivna e-brev, där alla prisuppgifter strukits över med svart penna. Det räcker dock att hålla upp dokumenten mot ljuset så ser man oftast den ursprungliga texten.

Som några exempel framgår det t ex att olika versioner av konferensbordet Stockholm kostar från 17 920 till 45 530 kronor.

Myndigheten är inte heller nöjda med handtagen till de inbyggda kylskåpen och vill ha nya. Här erbjuds man att betala 6 000 kronor för trähandtag i valnöt. En plåtlåda till en glasbox kostar 29 525 plus 1 050 kronor i frakt. En sittdyna till en soffa kostar 6 250 kronor och fästes med kardborrband. Exakt vad de Vitra Grand Repos & Ottoman kostade framgick inte i e-breven. Antagligen för att Tillväxtverket var nöjda med dem.

Så ägna Tillväxtverkets stackars anställda en tanke när de spelar pingis på sitt pingisbord för 19 140 kronor eller leker med fotbollsspelet i glas för 7 185 kronor, eller kanske sitter och dricker sin espresso i den där fåtöljen för 40 000 kronor. På sin skattebetalade arbetstid.

 

Det är lätt att roligt på jobbet när någon annan betalar.

 

Godkänn marknadsförings-cookies för att visa innehåll.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha 399 kronor direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.

Tack!

Vad roligt att du är intresserad av vår verksamhet! Du prenumererar nu på vårt digitala nyhetsbrev där vi berättar om det senaste i skattedebatten samt vårt arbete och genomslag i media. Du får engagerande debattartiklar, nyheter och de senaste granskningarna från vår Slöseriombudsman. Breven innehåller också tips från våra skattejurister.

Vi är en medlemsorganisation som lever på våra medlemmars bidrag för att kunna göra vårt arbete. Tror du på det vi gör, är du också välkommen att bli medlem.
Swisha medlemsavgiften 295 kronor för det första året direkt via mobilen på 123 115 94 25. Ange ditt personnummer och mailadress i meddelanderutan.