Stoppa bidragsregnet

Slöseriombudsmannen krävde nyligen ett slut på bidragsregnet över föreningslivet i en artikel i Dagens Samhälle. Varje år delar Sveriges 290 kommuner, 21 regioner och landsting och cirka 29 myndigheter ut ett tiotal miljarder i bidrag till föreningslivet med liten kontroll på vad pengarna används till och närmast total avsaknad av samordning. Vi kräver därför att staten tar ett helhetsgrepp om utbetalningar och uppföljning av bidrag till föreningslivet och att finansminister Magdalena Andersson (S) tillsätter en utredning som svarar på var detta ansvar ska ligga.

Jag har ställt frågan till några kommuner och regioner hur mycket de betalar ut till föreningslivet varje år och här kommer en liten sammanställning över hur mycket kommuner och regioner ger till föreningslivet varje år. Där det saknas källhänvisning är det siffror för 2017 som gäller och de kommunerna och landstingen har svarat på mina frågor. 

Kommuner

Göteborg: 320 miljoner.

Karlstad: 50 miljoner.

Gävle: 37 miljoner

Nacka: 25 miljoner.

Eslöv: 14 miljoner.

Ystad: 11 miljoner.

Båstad 3 miljoner.

Regioner och landsting

Landstinget Dalarna: 33 miljoner

Landstinget Sörmland: 28,5 miljoner

Om de här kommunerna och landstingen är representativa för alla Sveriges kommuner och landsting skulle det innebära att kommunerna ger föreningslivet 4,1 miljarder i bidrag varje år och landsting och regioner ger 1,1 miljard. Tillsammans ger de då 5,2 miljarder till föreningslivet varje år. De fyra myndigheter som delar ut mest till föreningslivet är Arvsfonden, MUCF, Riksidrottsförbundet, Kulturrådet och Myndigheten för trossamfund. Tillsammans delar de ut 5,9 miljarder varje år. 

Allt detta är givetvis inte slöseri med skattepengar. Men med bättre samordning och kontroll skulle det bli enklare både för de föreningar som faktiskt gör nytta för samhället att få sin finansiering och det skulle bli lättare att stoppa utbetalningarna till onödiga verksamheter eller ohederliga eller rent av kriminella syften. 

13:42

2018-04-04

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem