Pengar till integration slösas bort i Botkyrka

Aftonbladets Peter Kadhammar har i olika krönikor berättat om de mycket tveksamma satsningarna som Mångkulturellt Centrum, MKC, i Fittja gjort. Kadhammar rapporterar om hur demokrati ifrågasätts och polisen svartmålas medan kriminella hyllas. Allt bekostat av skattepengar. Bakom MKC står förutom Botkyrka kommun även Stockholms läns landsting, Statens kulturråd, Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Den senare är en myndighet som flera gånger avslöjats med att finansiera föreningar med minst sagt tveksam, och ibland rent antidemokratisk, verksamhet. Uppföljning och kontroll av utbetalade medel har visat sig vara så undermålig att bidrag tycks ha utgått till verksamhet som inte ens existerar. Denna typ av oaktsamhet med skattebetalarnas pengar är oacceptabel. Att skattepengar används för att motverka demokrati och laglydighet är självfallet än värre. Inte minst då detta är något som det offentliga använder offentliga medel för att skapa förståelse och acceptans för, inte minst genom skolan. Det blir därigenom ett dubbelt slöseri.

För ett par veckor sedan kom så MKC:s senaste satsning, där man lanserade en mobilapp för att motverka rasism. I appen får användaren känna på hur det känns att bli diskriminerad genom att under ett antal dagar få pushnotiser i form av e-mail och sms från appen. Ett exempel är ett mail av skolpersonal som antyder att det är problematiskt att bära slöja när en elev representerar skolan. När man protesterar får man uppmuntrande meddelanden tillbaka. Syftet är säkert vällovligt, men är det värt de 4,3 miljoner i skattepengar som projektet beviljats av Allmänna Arvsfonden och MUCF? I dagarna fick Arvsfonden dessutom in en ny ansökan där MKC begär ytterligare 3 miljoner för att vidareutveckla och marknadsföra appen. Vi utgår ifrån att Arvsfondens granskningsråd gör en noggrann genomgång av projektet, dess mål och dess resultat hittills innan de betalar ut mer pengar.

I sammanhanget är det värt att lyfta fram att ovan nämnda summor bara handlar om arbetet med och omkring mobilappen. MKC är en organisation med ett trettiotal anställda och tio miljoner i årligt verksamhetsbidrag från kommun och landsting. Vi kan bara hoppas att bidragen till den löpande verksamheten kontrolleras bättre av Botkyrka kommun och Stockholms läns landsting än hur MUCF historiskt hanterat sitt stöd till föreningar.

Botkyrka har under lång tid haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Kommunen är också en av de största nettomottagarna i det kommunala skatteutjämningssystemet. Mot bakgrund av Kadhammars rapportering kan vi konstatera att de dryga 7 miljoner kronor som kommunen varje år betalar till MKC skulle tveklöst göra större nytta någon annanstans. I skolan, omsorgen eller varför inte i medborgarnas egna plånböcker. 

Vill du testa appen själv kan du ladda ner den för Iphone eller android

14:53

2018-03-05

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem