Myndighetsflytt för miljarder ger inga nya jobb

Regeringen har beslutat att ytterligare nio myndigheter ska flytta från Stockholm till andra delar av landet. Totalt berörs cirka 900 arbetstillfällen. Drygt hälften av dessa jobb – 500 arbetstillfällen – handlar om Sidas flytt 4 mil söderut till Stockholmsförorten Botkyrka.

Regeringens myndighetsflyttar kritiseras dock av regeringens egna experter. Riksrevisionen har räknat på vad det kostar och kommit fram till att kostnaden per anställd landar på över en miljon kronor. Statskontoret menar å sin sida att utlokaliseringarna inte leder till att det skapas fler jobb utanför storstadsområdena, de statliga jobben skyfflas bara runt.

I augusti 2017 meddelade regeringen att sju myndigheter ska utlokaliseras till andra delar av landet. Totalt berörde flytten 500-550 arbetstillfällen på bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten och Tillväxtverket. Totalt skulle det innebära att regeringen det senaste året utlokaliserat 1500 jobb till en kostnad på minst 1,5 miljarder utan någon större effekt på sysselsättning och arbetslöshet om regeringens egna expertmyndigheter har rätt.

16:44

2018-02-08

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem