Göteborg lägger 120 miljoner på utköp

Göteborg har köpt ut anställda för över 120 miljoner den här mandatperioden. Det avslöjar Göteborgsposten idag. För hela mandatperioden 2014-2018 kommer kostnaden för utköpen landa på över 150 miljoner kronor om utvecklingen de senaste åren inte får ett stopp. Bara 2017 betalade kommunen ut avgångsvederlag till 158 anställda för över 30 miljoner. Chefer, vaktmästare, undersköterskor och städare – alla yrkeskategorier verkar omfattas av kommunens utköpspolicy. 

I Göteborg är det upp till varje förvaltning eller bolag att avgöra när avgångsvederlag ska användas. Det kan vara en bidragande orsak till att så stora summor betalas ut. 

En person som Slöseriombudsmannen talat med berättar att han för några år sedan fick erbjudande om att bli utköpt på grund av arbetsbrist men tackade nej och blev omplacerad istället. Arbetsbrist är enligt lagen om anställningsskydd skälig grund för uppsägning. Det betyder att arbetsgivaren kan säga upp den anställde utan att betala ut något avgångsvederlag. När vederbörande några år senare enligt egen uppgift ”fick nog på grund av dåligt ledarskap” plockade han fram det gamla erbjudandet och blev snabbt utköpt av kommunen.

Slöseriombudsmannen har tidigare uppmärksammat att Göteborgs stad har en betydligt större förvaltning än andra kommuner. I Göteborg arbetar 15 000 fler än i Stockholms stad, trots att Stockholm är nästan dubbelt så stort. Göteborg har dessutom över 100 kommunala bolag, medan Stockholm har 16 bolag. Detta är något som kritiserats hårt av bland annat Inga-britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionen.

12:36

2018-02-26

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem