Bidragsregnet i Göteborg

Tidigare i veckan rapporterades det att Göteborg skärper kontrollen föreningsbidragen efter rapporter om att pengar gått till extremism och kriminalitet. Man kan fråga sig hur det kan gå så långt att både polis och civilsamhälle måste larma innan politikerna skärper kontrollerna. I slutet av mars ska kommunstyrelsen fatta beslut om nya riktlinjer för kontrollerna.

I samarbete med SKL håller Göteborg dessutom på att ta fram ett nytt system som ska göra det lättare för föreningar att söka stöd. Man frågar sig om ett sådant system verkligen behövs. Jag hörde av mig till Stadsledningskontoret i Göteborg för att höra hur mycket Göteborg egentligen betalar ut till föreningslivet och det visade sig att Göteborg betalat ut 320 miljoner kronor till föreningslivet 2017. Men det är ändå nio miljoner mindre än året innan då man betalade ut 329 miljoner. Det är inte direkt kaffepengar.  

Det är bra att kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) så tydligt markerat mot extremismen på sin blogg och att man nu ska sätta stopåp för utbetalningarna till kriminella och extremister. Men man tycker allt att hon borde markera mot slöseriet med skattebetalarnas pengar också. Är det verkligen rimligt att lägga så mycket skattepengar på föreningslivet? Göteborgs ekonomi har varit ansträngd i många år och man är den näst största bidragstagaren i det kommunala utjämningssystemet, som brukar motiveras med att det behövs för glesbygdskommunerna i Norrland, där man tar emot 2,3 miljarder varje år.

14:31

2018-03-14

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem