Sveriges värsta slöseri

– du bestämmer!

Skattebetalarna har genom Slöseriombudsmannen avslöjat många fall av slöseri med skattepengar under året. Det handlar om alltifrån enorma summor på stora statliga projekt till mindre summor på desto tokigare kommunala påhitt. Nu kan du vara med och avgöra vilket slöseri som har varit värst 2017! Rösta på den kandidat du tycker förtjänar att vinna!

Kamelcentret i Göteborg

En följetong under året har varit kamelcentret i Göteborg som bland andra finansieras av kommunen. Tanken var att satstningen skulle ha lockats turister från hela världen och samtidigt främja integration av nyanlända. Men inte bara det —en kommunal miljöpartist i Skara tyckte idén var utmärkt med följande motivering: "Det sägs att mjölken hjälper mot autism." Dock saknades bygglov och några arbetstillfällen blev det inte heller. Nu tvistas det om vart bidragspengarna, en miljon kronor, tagit vägen.

Det fortsatta haveriet med Arbetsförmedlingens it-projekt

Arbetsförmedlingens upphandling av en ny webbplats röstades fram till förra årets värsta slöseri. Sagan har dock fortsatt under 2017. Till de 100 miljoner för en webbplats som inte blev kan nu adderas ytterligare 20 miljoner för att göra om den befintliga webbplatsen samt 40 miljoner i skadestånd och rättegångskostnader för ett annat misslyckat it-projekt.

Borlänge kommuns nya logga

Borlänge kommun lade 270 000 kronor på att ta fram en ny logotyp för kommunen som ser precis ut som den gamla, fast i svartvitt. Visst kan man argumentera för att kommuner måste förnya sig då och då, men nog förväntar man sig något mer för pengarna än detta?

Det offentligas rekordsatsningar i Almedalen

Gävleborgs region betalade drygt 750 000 kronor ex moms för ett tvåvåningshus i Visby som sedan stod tomt i Almedalen på grund av ett havererat projekt. Vallentuna skickade 25 personer till Almedalen men arrangerade endast ett seminarium - "Hur blir kommunen en global magnet?" Det är inte bara många fler kommuner och regioner i Almedalen. Även myndigheterna ökar stort till en kostnad av 23 miljoner kronor (enligt egna beräkningar och där regeringskansliet inte är inräknat). Cirka 70 procent av alla landets myndigheter medverkade på något sätt. Enbart Migrationsverket hade 24 arrangemang, även i ämnen långt utanför deras uppdrag.

Söderhamns stödköp av öronmätare för inre balans

Näringslivsenheten på Söderhamns kommun tog beslut om att lägga 140 000 kronor från sin integrationsbudget på ett projekt som heter Coherent City genom sin satsning "Mötesplatsen". Projektet gick bland annat ut på att under 10 möten låta deltagare testa små öronmätare i ett så kallat biofeedbacksystem för att uppnå sina drömmar och mål samt få kunskap om sin inre balans, så kallad koherens. Pseudovetenskap, förklarade en psykolog. Men det bet inte på initiativtagaren som förklarade: "Genom det jag läst och mina egna upplevelser så tror jag på det här. Det kan ingen forskare ta ifrån mig".

Försäkringskassans finansierande av terrorresor

I kategorin stora belopp som slösas bort ligger Försäkringskassan på en toppnotering i år med nära fyra miljarder kronor i assistansbidrag till fuskbolag och ekobrottslingar. Uppföljningar av hur bidrag har betalats ut visar att de bland annat gått till att finansiera terrorresor. 15 av bolagen har fått merparten av ersättningen i ett av de värsta exemplen på välfärdskriminalitet i Sverige.

Det levande konstverket i Göteborg

Statens konstråd har beslutat om vilka konstverk som ska pryda Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen i Göteborg. Vinnare blev ett förslag som innebär att en person anställs på heltid och på livstid för att vandra omkring under marken och agera konstverk. Om personen säger upp sig kommer en ny att rekryteras. Dessutom ska stationen smyckas med ett gigantiskt ormskelett som ska ringla sig jäms med stationens tak. Kostnaden för stationens konstinstallationer är 6-7 miljoner kronor.

Den mentala träningen i Älmhults kommun

Älmhults kommun betalade 600 000 kronor till en konsult som erbjöd mental träning för chefer och personal inom äldreomsorgen. Kursens målsättning var att "utveckla människor och verksamheter så att en kultur av ständig förbättring skapas". projektet utvärderades inte och det är därför oklart om det lyckades. Det som däremot är helt klart är att kommunen samtidigt gjorde stora neddragningar inom äldreomsorgen.

Göteborgs kommuns vidlyftiga resande

Tillsammans med leverantörer åkte Göteborgs stads förvaltning, Intraservice, på vidlyftiga resor till en kostnad för skattebetalarna på 2 miljoner kronor. 20 av dessa resor, bland annat till Seattle, Orlando, San Francisco, Las Vegas och Barcelona, kritiserades av Stadsrevisionen. Resan till Seattle varade i åtta dagar, men man arbetade bara i tre av dessa. Några av resorna har dessutom arrangerats av Intraservice' största leverantör som sedan skickat fakturorna till förvaltningen. "Det kan vara det värsta jag sett", säger Stadsrevisionens ordförande.

Ombyggnationerna på Nya Karolinska sjukhuset

Nya Karolinska i Solna är ett monumentalt exempel på hur skattepengar hanterats synnerligen ovarsamt. Dessutom finns det ingen ände på slöseriet. Svenska Dagbladet har i en rad artiklar granskat bygget och har i samband med detta presenterat siffror som visar att avtalen om service och underhåll är osannolikt dyra. Enligt granskningen byggs bland annat en en nödutgång om på det helt nya sjukhuset, till en kostnad av många hundratusentals kronor. Grattis skattebetalare!

* Efter att tävlingen Årets värsta slöseri publicerats har Skanska hört av sig och påtalat att de anser att SvD:s siffror inte är korrekta. Skanska har skrivit ett pressmeddelande om kostnaden för dörren som finns HÄR. SvD har delvis modifierat sin siffra för kostnaden för utgången. I sin första granskning skrev de att ombyggnationen av nödutgången kostade 1,2 miljoner kronor, senare har de korrigerat men menar fortfarande att ändringsarbetet lär "överstiga miljonen". Landstingsledningen har enligt SvD bekräftat att notan för ändringsarbetet "kan komma att uppgå till bortåt en miljon kronor". SvD:s rättelse finns HÄR.