Skatterna driver bort företagen

DEBATT Förra veckan kom så beskedet som många väntat på sedan i maj. Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Anledningen är den bankskatt som regeringen avser införa.
Beslutet är tyvärr inte det enda i sitt slag. Regeringen driver en skattehöjarlinje som drabbar företag och arbete hårt. Tre fjärdedelar in i mandatperioden har man höjt eller aviserat höjningar av skatter på 66 miljarder. Varnande ord har viftats bort eller mötts av hånfulla kommentarer. Retoriken är ovärdig en regering i en demokrati.

När bankskatten först presenterades låtsades regeringen att den skulle användas för att staten skulle kunna ta ansvar i nästa bankkris – en i grunden god idé. Skattebetalarna bör stå som garant för det fall banker hamnar på obestånd. Tyvärr hade beskrivningen lite med verkligheten att skaffa. Pengarna från bankskatten ska pumpas rakt in i budgeten och användas för statens ständigt ökande löpande utgifter.
Med sedvanlig elegans har finansministern mött kritiken om bankskatt. I våras hävdade Magdalena Andersson att en flytt skulle vara en vinst för Sverige. Sveriges största bank, med ett stort antal kvalificerade arbetstillfällen försvinner nu, med infrastruktur, i ett läge där Europiska huvudstäder slåss för att ta emot de banker som väntas lämna London efter Brexit. Det behöver knappast påpekas att Sveriges chanser i denna tävling knappast har förbättrats.

Huruvida fler banker kommer att lämna landet är ännu oklart. Men det är rimligt att anta att regeringens skattehöjningar kommer att driva fler företag ur landet, eller stoppa dem från att etablera sig. Norwegian har tidigare i år sagt att de skulle vilja investera mer i Sverige. Dock inte om flygskatten – som regeringen avser lägga i höstbudgeten – införs.

Hittills har regeringen trots retorik och praktik räddats av en stark konjunktur. Den kommer dock inte att räcka för evigt och risken är stor att Sverige kommer att drabbas extra hårt av en framtida lågkonjunktur på grund av en företagar- och jobbfientlig skattepolitik. 
 

Christian Ekström, Vd Skattebetalarna
 
Sofia Linder, Chefekonom Skattebetalarna
 

Debattartikeln publicerades i VLT den 14 september och går att hitta här

12:00

2017-09-19

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem