Skattebetalarna kommenterar oppositionens budgetmotioner

Nu har samtliga allianspartier presenterat sina budgetmotioner. Det är tydligt att valet närmar sig. Förslagen är vassare och går mer i polemik med regeringen än tidigare motioner.

Sammantaget kan man konstatera att alla de olika förslagen innehåller viktiga skattesänkningar och avgörande åtstramningar av bidragsystemen. Det tycks också som att partierna lyssnat till Skattebetalarna vad gäller tidigareläggande av de mer gynnsamma jobbskattesavdragen för äldre liksom sänkta arbetsgivaravgifter för samma grupp. Därtill är utökade RUT- och ROT-avdrag bra förslag som Skattebetalarna förespråkar.

Tyvärr är det bara Liberalerna som presenterar konkreta förslag för att sänka marginalskatterna. En klok regeringspolitik innehåller åtstramade bidrag (både för att öka incitamenten att arbeta och minska kostnaderna ) samt sänkta skatter för dem med lägst inkomster eller utan jobb så att fler jobbar samtidigt. Samtidigt behövs sänkta skatter för dem med högre inkomster – dels av rättviseskäl (man ska aldrig få behålla mindre än hälften av en löneökning), dels av produktivitetsskäl.

Även om det sammantaget finns flera kloka förslag i de olika budgetmotionerna – som skulle kunna kombineras ihop till en riktigt bra – så tycks viljan saknas att regera. Utan en gemensam plan för hur man går från enskilda motioner till en gemensam budgetproposition är Alliansens olika förslag som ett band med fyra luftgitarrister. Det är dags att sluta leka opposition.

10:10

2017-05-03

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem