Ren rappakalja av V om vårdens problem

REPLIK Vänsterpartiets dag i Almedalen inleds med att partiet begår en klassisk vänsterpartistisk debattartikel (SvD 2/7) som går ut på att alla samhällsproblem bottnar i att vissa har mer pengar än andra. Ojämlikheten märks tydligast i vården och orsaken stavas enligt Ulla Andersson och Karin Rågsjö vinster i välfärden, sjukvårdsförsäkringar och för låga skatter. Därmed lyckas de med konststycket att leverera tre orimligheter i en och samma artikel.

För det första är det inte vinsterna som dränerar resurserna till välfärden utan förlusterna, vilka uppgår till flera miljarder kronor per år. Tre fjärdedelar av landstingen driver den egna primärvården med förlust. Sju av tio kommuner svarade i en enkätundersökning från SKL 2015 att hemtjänsten i egen regi drevs med underskott.

För det andra har vänsterpartiet fel när de påstår att privata sjukförsäkringar är en del av problemet. Att vissa, inte sällan via facket, har en privat sjukvårdsförsäkring är tvärtom en del av lösningen. De tillför vården nya resurser och kortar vårdköer – när landstingen trots ett av världens högsta skattetryck inte kan leverera god vård i rimlig tid.

För det tredje är kravet på höja skatten för dem som tjänar mest, så att “även de ska bidra till vårt välfärdsbygge”, ren rappakalja. Som alla vet bygger redan det svenska skattesystemet på att den som tjänar mest bidrar mest. Utan de “rikas” skatteinbetalningar skulle det inte vara mycket bevänt med den offentliga välfärden. Och det saknas inte pengar till välfärden för att skatterna är för låga utan tvärtom – Sverige befinner sig i Lafferkurvans utförsbacke. Vore Andersson intresserad av att öka resurserna till välfärden skulle hon istället, förslagsvis, avskaffa den statliga inkomstskatten. Beräkningar visar att det skulle öka skatteintäkterna med tio miljarder.

Men tyvärr bekämpar Vänsterpartiet hellre rikedom än fattigdom, vilket gör att man, lyckligtvis, har ett näst intill obefintligt stöd bland väljarna. För Vänsterpartiets politik tjänar ingen på. Allra minst de ekonomiskt svaga som de påstår sig företräda.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Repliken publicerades i Svenska Dagbladet den 3 juli och går att hitta här

12:00

2017-07-06

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem