LO:s recept för att lösa problemen är fel

REPLIK LO konstaterar att välfärden inte håller måttet (DN debatt 23/8). Vi kan bara hålla med. Det är givetvis helt orimligt att det offentliga, trots ett av världens högsta skattetryck, inte kan se till att kvinnor slipper föda i bilen eller att polisen kommer när det behövs. Sveriges extremt höga skatter borde åtminstone borga för att en grundläggande trygghet tillförsäkras medborgarna. Däremot är LO:s recept för att komma tillrätta med problemen helt fel. Det är visserligen glädjande att organisationen inte vill se höjd kommunalskatt. Men lösningen,  att höja skatten för de ”rika” – i LO:s värld alla de i breda lönegrupper som tjänar mer än 38 000 i månaden – är motsatsen till vad Sverige behöver.

Vore LO intresserade av att öka resurserna till välfärden borde de istället jobba för att stoppa det som verkligen dränerar resurserna till vår gemensamt finansierade välfärd. För att ge några exempel. Förlusterna i den offentligt drivna välfärden uppgår till flera miljarder kronor varje år. Tre fjärdedelar av landstingen driver den egna primärvården med förlust. Sju av tio kommuner svarade i en enkätundersökning från SKL 2015 att hemtjänsten i egen regi drevs med underskott. Kriminaliteten i välfärden kostar årligen 10-20 miljarder enligt regeringens egen utredning som presenterades i maj. Förbättrad upphandling är ytterligare ett område där uppskattningsvis 80 miljarder om året finns att spara in enligt en färsk rapport. Slutligen skulle LO kunna kräva ett avskaffande av den statliga inkomstskatten. Beräkningar visar att det skulle öka skatteintäkterna med tio miljarder.

Tyvärr tycks LO måttligt intresserade av att effektivisera  den offentliga verksamheten. Istället ska någon annan betala. En gång till. För samma sak som politikerna inte levererade sist. Ett ledord för LO är omfördelning. Artikelförfattarna upprörs över att inkomstklyftorna ökat. En riktig iakttagelse, men som till stor del beror på ökat flyktingmottagande, vilket åtminstone tillfälligt innebär ökad ojämlikhet då det tar tid för dem som kommer att skaffa sig en försörjning. En annan orsak är att de ekonomiska skillnaderna i Sverige är mycket små jämfört med andra länder, vilket innebär att små förändringar blir stora procentuellt. Istället för att intressera sig för hur olika fattiga medborgarna är borde LO samla sina krafter och fokusera på att färre ska bli fattiga och fler rika.

LO skyller problemen på de skattesänkningar som gjordes mellan 2006-2014. Det kunde inte vara mer fel. Jobbskatteavdragen, en av de skattesänkningar LO kritiserar, är utformade så att det ger störst procentuell skattesänkning för dem med låg eller medelstor inkomst. För en löntagare med en månadslön på 25 000 kronor innebär avdraget en sänkt skatt med cirka 22 900 kronor år 2017 – nästan en hel månadslön. Precis det tillskott i plånboken som LO med rätta skriver att gör stor skillnad för många familjer.

”Det är dags för skördetid för vanligt folk”, anser LO. Absolut. Så ställ krav på skattesänkningar. Det bästa sättet att se till att folk får det bättre är nämligen att låta dem behålla mer av sina egna pengar.

 

Christian Ekström, VD Skattebetalarna

Sofia Linder, chefekonom Skattebetalarna

LO:s debattartikel publicerades i DN den 23 augusti och går att hitta här. Skattebetalarnas replik publicerades den 25 augusti och går att hitta här

 

13:00

2017-08-25

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem