Jan Jörnmark granskar Göteborg för Skattebetalarna

Jörnmark tackat ja till att genomföra den tidigare annonserade granskningen av Göteborg.

I början av året meddelade Skattebetalarnas Förening att man under våren avser granska Göteborgs stad. Skattebetalarna kan idag berätta att docenten och författaren Jan Jörnmark blir den som genomför granskningen för Skattebetalarnas räkning.

— Vi är oerhört glada att Jan vill genomföra granskningen av Göteborg. Jan är en skicklig skribent och en systematisk utredare och han har en mycket god kunskap om stadens historia. Han kommer att kunna sätta dagens slöseri och misskötsel i sitt rätta sammanhang, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

Skattebetalarna har tidigare lyft fram exempel på vanskötsel och slöseri i staden men tar nu ett större grepp. Granskningen blir sannolikt Skattebetalarnas enskilt största satsning under året.

— Min ambition med granskningen är att se längre än enstaka exempel på slarv, inkompetens och korruption. Jag ska undersöka vilka strukturer som gjort att Göteborg utvecklats till en kommun på fallrepet med eskalerande kostnader, hög kommunalskatt och som är landets näst största nettomottagare i skatteutjämningssystemet, säger Jan Jörnmark.

— Rapporterna om felgrepp och övertramp i Göteborg är så vanliga att nästan inget förvånar längre. Ansvariga politiker viftar bort allvarlig kritik eller svarar med nonsens, som nu senast när skandalerna i Intraservice resulterar i en ny policy som i huvudsak handlar om att följa lagstiftningen, avslutar Christian Ekström.

Granskningen av Göteborg har finansierats av Skattebetalarnas Förening och frivilliga donationer från medlemmar och engagerad allmänhet. Granskningen kommer att presenteras under våren.

För ytterligare information kontakta

Christian Ekström, vd, Skattebetalarna, 0709-71 66 66

Jan Jörnmark, författare, 0732-51 84 10

 

Fotograf: Mats Edman/Studio Artemis

9:16

2018-03-08

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem