Fel slutsats om nya 3:12 regler

Regeringen presenterade idag en revidering av förslaget till ny entreprenörsskatt. Förslaget innebär, trots mildringar jämfört med utredningen, försämringar för fåmansbolagens möjligheter att bedriva sin verksamhet.

I Dagens Industri, där finansministern och finansmarknadsministern presenterar förslaget, exemplifierar de med en läkare som kan ta ut 100 000 kronor mer per år om man fakturerar istället för att ta ut lönen direkt. Det är säkert sant, men ministrarnas slutsats är helt fel. Problemet är ju inte de lägre skatterna för vinst, utan de absurt höga skatterna på arbete. Det tycks tyvärr gå regeringen alldeles förbi.

Istället för att försvåra möjligheterna att driva företag – något som kommer att påverka såväl arbetsmarknaden som ekonomin i Sverige – borde regeringen förenkla för företagen och sänka skatterna på arbete. Ett avskaffande av värnskatten och den statliga inkomstskatten är enligt aktuella beräkningar självfinansierande och skulle samtidigt göra minska behovet av rigida regelverk kring fåmansbolag.

Tyvärr gör regeringen tvärtom. Genom den överenskommelse med Vänsterpartiet som presenterades tidigare i veckan beskattas risktagande, utbildning och arbete nu ännu hårdare för ännu fler. Det är inte bara orättvist, utan också usel politik. Regeringen driver tillsammans med vänsterpartiet en inverterad arbetslinje. Det gör oss alla fattigare.

Sofia Linder, chefekonom Skattebetalarna