Underbetyg åt Liberalerna om världens högsta skatter

DEBATT I helgen går Liberalernas sista partikongress innan valet av stapeln i Västerås. Partiet, som inte sällan ligger och darrar kring riksdagsspärren, har flera viktiga frågor att avhandla under helgen. Därför vill vi passa på att dela ut både ris och ros samt ge ett par goda råd för vägen framåt.

Låt oss börja med berömmet. Liberalerna är det enda partiet i riksdagen som är tydliga med att de vill avskaffa värnskatten. Det hedrar dem. Det är nämligen inget annat än rent skamligt att övriga partier inte vill avskaffa denna tillfälliga skatt efter 22 år.

Värnskatten är en straffskatt på utbildning, flit och ansvarstagande, och ger inte ens reella skatteintäkter. Att avskaffa den är således inget annat än sunt förnuft. 

Bortsett från detta finns det tyvärr inte mycket att hurra över vad gäller Liberalernas skattepolitik. Visst är det välkommet att partiet vill sänka skatterna på arbete. Men faktum kvarstår att trots att Sverige ligger i den absoluta världstoppen när det gäller skatteuttag så hävdar Liberalerna att samhället just nu har alltför många hål att fylla för att det ska gå att sänka skattetrycket nu (DN 14/11). Om det beror på att övertygelsen eller fantasin brister är svårt att säga, men likväl kan det inte utdelas annat än underbetyg till ett borgerligt parti som inte tror att världens högsta skatter går att sänka totalt sett. 

Det är ingen hemlighet att Sverige står inför stora utmaningar som kommer att sätta den offentliga sektorns resursanvändning i fokus. Men effektiviseringar och prioriteringar kan självklart göras, pengar kan sparas och system stramas upp. 

Skolan är bara ett av många exempel på områden där svaret inte är mer resurser utan rätt resurser. Men vi lever i ett land där politiker är besatta av skattepengar som lösning på alla problem.

Regeringens skattehöjningar under denna mandatperiod uppgår till 66 miljarder kronor. Att Liberalerna inte ser möjligheter att sänka detta skattetryck är respektlöst mot hårt arbetande skattebetalare och skickar också en tydlig signal till den som ska påbörja sin utbildning.

Vi har ett av världens högsta skattetryck. Vi har en i det närmaste oändlig lista med exempel på slöseri med skattemedel i såväl stat, kommuner som landsting. Och det finns ett stort antal förslag på var och hur inbesparingar och effektiviseringar kan göras. Det går att både sänka skatten och förbättra kvaliteten i välfärden. Om man vill och vågar.

Christian Ekström, vd och Sofia Linder, chefekonom

Debattartikeln publicerades i VLT i samband med Liberalernas partikongress den 18 november och går att hitta här

10:06

2017-11-27

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem