Alliansen i Region Blekinge chockhöjer skatten

Det nya regionstyret i Blekinge med Alexander Wendt (M) i spetsen vill nu chockhöja skatten med 60 öre. Det är mer än vad Socialdemokraterna föreslog. Dessutom utesluter inte alliansen att det blir ytterligare en höjning längre fram.

Det nya styret motiverar den drastiska skattehöjningen med att man måste komma tillrätta med underskottet i landstinget.

Utan skattehöjningen menar alliansen att landstinget nästa år skulle gå minus med 120–130 miljoner kronor utan att vården blir bättre.  Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) kommenterade beslutet med att det är ”intressant att en moderat ordförande som första sak tar till en skattehöjning”. Jag kan inte annat än hålla med.

För även om de flesta nog är överens om att vård är bland det viktigaste vi får för våra skattepengar, så är det inte alltid mer pengar som är svaret på alla utmaningar. Trots att det är få länder som lägger lika mycket på sjukvården som Sverige är nämligen produktivitetsnivån usel.

Debattartikeln publicerades i Blekinge Läns Tidning den 17 november och går att läsa i sin helhet här.

14:49

2018-11-17

Var med och påverka - bli medlem

Just nu kan du bli medlem i 12 månader för endast 195 kronor. Swisha 195 kronor till 123 115 94 25 och ange ditt personnummer i meddelanderutan eller klicka vidare för att bli medlem.

Bli medlem