Slöseriombudsmannen

SLÖSERIOMBUDSMANNEN

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. Därför granskar Slöseriombudsmannen slöseri med dina skattepengar och lyfter fram olika exempel på hur skattepengar används ineffektivt.

Vill du tipsa SlösO? Maila till sloso@skattebetalarna.se

194 miljoner i inkomstgarantier till fd riksdagsmän

Nuvarande före detta riksdagsmän får 194 miljoner kronor i så kallad inkomstgaranti. Detta enligt siffror som SVT tog fram i augusti 2015. Slöseriombudsmannen har summerat datat, som presenteras nedan.

Totalt tar 73 före detta riksdagsmän ut inkomstgaranti. Som längst till augusti år 2028.

Partierna som tar ut mest är Socialdemokraterna med över 50 miljoner kronor i inkomstgarantier, följt av Miljöpartiets nästan 37 miljoner. Moderaterna tar ut drygt 33 miljoner kronor. Det finns naturligtvis samband mellan hur stora partierna är och hur många mandat de tappat i olika val, vilket märks på att småpartierna kostar skattebetalarna mindre pengar i inkomstgaranti. Miljöpartiet sticker dock ut här, då de inte är i närheten av Moderaternas mandat i riksdagen.

Totalt landar garantierna på 193 870 410 kronor till och med augusti 2028, då socialdemokraten Tommy Waidelich slutar kosta skattebetalarna pengar. Fast till dess kommer fler riksdagsledamöter att lämnat riksdagen. Man kan och bör fråga sig varför det inte duger med den a-kassa som vanliga skattebetalare får när de blir arbetslösa?

Siffrorna baserar sig på listan över inkomstgarantier som SVT tagit fram.

Martin Jacobsson

Följ SlösO i sociala medier!

 Facebook
 Twitter
 SlösO podcast
 Youtube