Raseriet mot regeringen efter nya bensinsmällen

Skattebetalarnas chefekonom intervjuas i Expressen den 18 maj efter att bensinpriset nått ny toppnotering och passerat 16 kronor per liter. – Låga och sjunkande råvarupriser har hittills bidragit till att dölja bensinskattehöjningarna. Men nu när råoljepriset stiger blir de senaste årens skattehöjningar mer kännbara för hushållen… Hela artikeln finns här.

Skattebetalarnas chefekonom intervjuas i Expressen den 18 maj efter att bensinpriset nått ny toppnotering och passerat 16 kronor per liter. – Låga och sjunkande råvarupriser har hittills bidragit till att dölja bensinskattehöjningarna. Men nu när råoljepriset stiger blir de senaste årens skattehöjningar mer kännbara för hushållen… Hela artikeln finns här.

Orimlig skatt på privata sjukvårdsförsäkringar

Av alla förslag på nya skatter som regeringen kommit med under mandatperioden så tar förslaget till beskattning av privata sjukvårdsförsäkringar priset i obegriplighet. De sjukvårdsförsäkringar som vissa arbetsgivare idag tillhandahåller är nämligen en god affär för alla. För vården då den ordinarie vården avlastas. För företagen som genom försäkringen kan bidra till att göra sjuka […]

Av alla förslag på nya skatter som regeringen kommit med under mandatperioden så tar förslaget till beskattning av privata sjukvårdsförsäkringar priset i obegriplighet. De sjukvårdsförsäkringar som vissa arbetsgivare idag tillhandahåller är nämligen en god affär för alla. För vården då den ordinarie vården avlastas. För företagen som genom försäkringen kan bidra till att göra sjuka medarbetare friska snabbare. För medarbetarna för att de snabbare kan få den behandling som behövs. Men trots det tycker regeringen att det är dags för oss att betala för samma vård en tredje gång genom att förmånsbeskatta försäkringen. Det är osedvanligt dålig politik.

Sverige har bland världens högsta skatter. Trots det har vi de längsta vårdköerna i Europa. I alla rimliga fall borde alltså den typ av avlastning som företagen och dess medarbetare bidrar till genom privata sjukvårdsförsäkringar välkomnas. Men icke.

Förslaget till förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar behandlas i riksdagens kammare den 16 maj. Röstas det igenom utan förändringar träder förslaget i kraft redan den 1 juli. Det innebär att arbetsgivare och anställda på mycket kort tid ska hinna sätta sig in i det nya regelverket och de anställda ska besluta sig om de vill behålla försäkringen eller inte. Det är en orimlig situation.

Tyvärr är förslaget inte förvånande, regeringen har drivit en företagarfientlig politik under hela mandatperioden. Det som däremot förvånar är Alliansens ovilja att stoppa det. Förslaget ger mycket små skatteintäkter, kommer att anstränga vården ytterligare och drabba anställda genom antingen minskad vårdtillgänglighet eller en skattesmäll. Sju av tio remissinstanser har dessutom riktat skarp kritik mot förslaget. Det finns inga som helst formella hinder för en samlad opposition att fälla det. Att fyra månader innan valet ge bort en skattepolitisk fråga som handlar om såväl företagandets som vårdens villkor framstår för väljarna som fullständigt obegripligt.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Debattartikeln publicerades den 11 maj i Mariestads-Tidningen.

Göteborg, staden som blev ett riskkapitalbolag

Göteborgs stora problem är inte korruption eller småskaligt slöseri med skattepengar utan allvarliga strategiska misstag som begåtts över en längre tid. Tidningen Göteborgsposten (GP) uppmärksammar idag Skattebetalarnas rapport om hur Göteborg under de senaste fem decennierna hamnat från att vara ett ekonomiskt blomstrande centrum till en stad som enbart lever på gamla meriter. Läs mer […]

Göteborgs stora problem är inte korruption eller småskaligt slöseri med skattepengar utan allvarliga strategiska misstag som begåtts över en längre tid.

Tidningen Göteborgsposten (GP) uppmärksammar idag Skattebetalarnas rapport om hur Göteborg under de senaste fem decennierna hamnat från att vara ett ekonomiskt blomstrande centrum till en stad som enbart lever på gamla meriter.

Läs mer här.

 

Alliansen har misslyckats med skattepolitiken

DEBATT Efter att regeringen presenterade sin sista budget har nu alla allianspartier kommit med sina respektive skuggbudgetar. De lämnar tyvärr en hel del i övrigt att önska. Trots en del skattesänkningar och slopade subventioner har alliansen som helhet misslyckats med att ta ett samlat grepp kring skattepolitiken. Det är ett underbetyg till borgerligheten. Skattebetalarnas VD, […]

DEBATT Efter att regeringen presenterade sin sista budget har nu alla allianspartier kommit med sina respektive skuggbudgetar. De lämnar tyvärr en hel del i övrigt att önska. Trots en del skattesänkningar och slopade subventioner har alliansen som helhet misslyckats med att ta ett samlat grepp kring skattepolitiken. Det är ett underbetyg till borgerligheten.

Skattebetalarnas VD, Christian Ekström och chefekonom Sofia Linder skriver om allianspartiernas respektive vårbudgetar i Dagens Industri (DI).

 

Läs hela debattartikeln här.

De med högst inkomst betalar redan mest

Det är väl känt att Ulla Andersson (V) aldrig tvekar att föreslå nya skatter. Allra helst ska en odefinierad grupp rika betala mer för att ”bidra till välfärdsbygget”. Att skatteinbetalningarna från tiondelen med de högsta inkomsterna i Sverige redan finansierar mer än en tredjedel av den offentliga sektorn, eller att de tjugo procenten med högst […]

Det är väl känt att Ulla Andersson (V) aldrig tvekar att föreslå nya skatter. Allra helst ska en odefinierad grupp rika betala mer för att ”bidra till välfärdsbygget”. Att skatteinbetalningarna från tiondelen med de högsta inkomsterna i Sverige redan finansierar mer än en tredjedel av den offentliga sektorn, eller att de tjugo procenten med högst inkomst står för nästan hälften av alla skatteinbetalningar, verkar inte spela någon roll. 

Skattebetalarnas chefekonom Sofia Linder svarar Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson i Aftonbladet.

LÄS MER

Skattebetalarnas VD i TV4 om Skatteverkets borttagna brevlådor

Den tekniska utvecklingen har gjort det enklare att såväl upprätta deklarationen som att lämna in den till Skatteverket. Skattebetalarna har vid ett flertal tillfällen riktat kritik mot att Skatteverket uppmuntrar människor till snabba sms-deklarationer  med löften om att man får pengar tillbaka tidigare. Att deklarera med minsta möjliga arbetsinsats kan leda till att man betalar […]

Den tekniska utvecklingen har gjort det enklare att såväl upprätta deklarationen som att lämna in den till Skatteverket. Skattebetalarna har vid ett flertal tillfällen riktat kritik mot att Skatteverket uppmuntrar människor till snabba sms-deklarationer  med löften om att man får pengar tillbaka tidigare.

Att deklarera med minsta möjliga arbetsinsats kan leda till att man betalar mer skatt än nödvändigt, exempelvis för att man missar avdrag man har rätt till.  Att deklarera via ett enkelt klick bidrar också till en minskad insyn i hur mycket vi faktiskt betalar i skatt, något som bara en av tio har kunskap om.

Skattebetalarnas VD Christian Ekström intervjuas i TV4:s nyhetssändning om problemet med att Skatteverket i år bestämt sig för att helt ta bort brevlådorna för inlämning av skattedeklaration till förmån för att antingen posta deklarationen eller göra den elektroniskt.

SE HELA INSLAGET HÄR

 

Konstgjord andning mot bostadskris

DEBATT I stället för att para verkningslösa subventioner och skärpta amorteringskrav borde regeringen fokusera på att åtgärda strukturfelen på bostadsmarknaden, skriver Skattebetalarnas VD Christian Ekström och chefekonom Sofia Linder i Uppsala Nya Tidning (UNT). Läs hela debattartikeln här.

DEBATT I stället för att para verkningslösa subventioner och skärpta amorteringskrav borde regeringen fokusera på att åtgärda strukturfelen på bostadsmarknaden, skriver Skattebetalarnas VD Christian Ekström och chefekonom Sofia Linder i Uppsala Nya Tidning (UNT).

Läs hela debattartikeln här.

Skattebetalarnas vd: många nya skatter direkt skadliga

Regeringen har höjt olika skatter med 66 miljarder, mestadels på jobb och företagande. Många av de nya skatterna kommer vara direkt skadliga, som de på flyg, sjukvårdsförsäkringar och sparkonton. Det sade Skattebetalarnas vd Christian Ekström på ett lunchseminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv Skåne där han var inbjuden som talare. LÄS MER  

Regeringen har höjt olika skatter med 66 miljarder, mestadels på jobb och företagande. Många av de nya skatterna kommer vara direkt skadliga, som de på flyg, sjukvårdsförsäkringar och sparkonton. Det sade Skattebetalarnas vd Christian Ekström på ett lunchseminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv Skåne där han var inbjuden som talare.

LÄS MER

 

Årets Helmer Fredriksson pristagare

Idag delades Helmer Fredriksson stiftelsens pris ut. Årets prissumma uppgår till 250 000 kronor. Helmer Fredriksson stiftelses ändamål är att främja sparsamhet med skattebetalarnas medel och minska slöseriet inom den offentliga sektorn. De två personer som i år får dela på priset är: Cecilia Lejon: Cecilia Lejon tilldelas Helmer Fredrikssons stiftelses pris av Skattebetalarnas Förening för […]

Idag delades Helmer Fredriksson stiftelsens pris ut. Årets prissumma uppgår till 250 000 kronor. Helmer Fredriksson stiftelses ändamål är att främja sparsamhet med skattebetalarnas medel och minska slöseriet inom den offentliga sektorn.
De två personer som i år får dela på priset är:

Cecilia Lejon:

Cecilia Lejon tilldelas Helmer Fredrikssons stiftelses pris av Skattebetalarnas Förening för sitt arbete i arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg. Cecilia har genom sitt ledarskap, nytänkande och nyttjande av ny teknik minskat administration och handläggningstider. Något som gynnat Trelleborgs invånare men också tjänat som inspiration för andra kommuner.

Cecilia Lejon var chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg fram till i oktober 2017 och under hennes ledning har tiden det tar mellan att en ansökan om stöd lämnats in och ett möte med en arbetsmarknadssekreterare kortats från upp till nio månader ner till en arbetsdag. Vidare har ansökan om bistånd robotiserats, vilket ökat rättssäkerheten och möjliggjort att resurser kan läggas på annat.

Mohammed Khoban:

Mohammed Khoban tilldelas Helmer Fredrikssons stiftelses pris av Skattebetalarnas Förening för sitt arbete med den ekonomiska styrningen i Österåkers kommun. Mohammed har på ett föredömligt sätt kombinerat finansiell optimering av mål-, budget- och kvalitetsstyrning med en ansvarsfull hantering med skattemedel. Något som innebär att Österåkers kommun har kunnat sänka skatten med två kronor och 88 öre sedan 2003 parallellt med att kvaliteten har ökat i skolan och omsorgen.

Mohammed Khoban har jobbat i Österåkers kommun i tjugofem år varav de senaste tre som budget- och kvalitetschef.

Årets pristagare delar på årets prissumma som uppgår till 250 000 kronor.

Helmer Fredriksson stiftelses ändamål är att främja sparsamhet med skattebetalarnas medel och minska slöseriet inom den offentliga sektorn. Priset går till den person, eventuellt två personer, som enligt Skattebetalarnas styrelse gjort den största insatsen under den gångna tidsperioden för att främja sparsamhet och effektivitet inom den offentliga förvaltningen. Stiftelsen grundades 1997 genom en testamentsgåva från Helmer Fredriksson i Linköping (1924-1996) som också önskade att Skattebetalarnas Förening skulle åta sig förvaltningen. 

Tidigare pristagare har varit Ing-Marie Ekström, tidigare chef för Brynäs Hälsocentral (2010) och Sophia Dijobaridis, journalist och redaktör för ”Kommungranskarna” (2014).

 

Göteborg -berättelsen om staden som blev en räknesnurra

Idag presenterades granskningen av slöseriet med skattepengar i Göteborgs stad som Skattebetalarnas Förening beställt av författaren och docenten i ekonomisk historia Jan Jörnmark. Ambitionen med granskningen har varit att se längre än enstaka exempel på slarv, inkompetens och korruption för att istället undersöka vilka strukturer som gjort att Göteborg utvecklats till en kommun med eskalerande […]

Idag presenterades granskningen av slöseriet med skattepengar i Göteborgs stad som Skattebetalarnas Förening beställt av författaren och docenten i ekonomisk historia Jan Jörnmark.

Ambitionen med granskningen har varit att se längre än enstaka exempel på slarv, inkompetens och korruption för att istället undersöka vilka strukturer som gjort att Göteborg utvecklats till en kommun med eskalerande kostnader, hög kommunalskatt och som är landets näst största nettomottagare i skatteutjämningssystemet.

– Den gedigna granskning som Jan Jörnmark gjort av Göteborg ger en dyster bild. Med start i början av 1990-talet har staden genom en rad olyckliga beslut hamnat i en ond spiral som skapat destruktiva strukturer och därigenom stora problem, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

Några av de exempel på strukturella problem som präglar Göteborg som tas upp i rapporten är:

En stadsplanering som skapat en geografiskt utsträckt stad med låg grad av förtätning, vilket gjort staden beroende av omfattande trafiklösningar.
En utträngning av höginkomsttagare vilket dränerat kommunens skattekraft och kraftigt bidragit till dagens situation där Göteborg idag är näst största mottagare i det kommunala skatteutjämningssystemet.
Bildandet av Västra Götalandsregionen och skapandet av de regionala utvecklingsfonderna som innebär att Göteborg, för att kompensera för bristande resurser, bygger en omfattande och komplex struktur av kommunala bolag.
— Vi hoppas att rapporten bidrar till att skapa en insikt i Göteborgspolitiken, men också att politiker och tjänstemän i andra städer kan lära av de strategiska misstag som begåtts och kanske upptäcka liknande tecken i den egna verksamheten innan det är för sent, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

Rapporten finns att ladda ner här: Göteborg -staden som blev en räknesnurra

Granskningen av Göteborg har finansierats av Skattebetalarnas Förening och frivilliga donationer från medlemmar och engagerad allmänhet.

För ytterligare information kontakta:

Christian Ekström, vd, Skattebetalarna, 0709-71 66 66

Jan Jörnmark, författare, 0732-51 84 10