Skånes lyxfälla ska inte lösas med andras pengar

Det nya alliansstyret i Region Skåne med Carl Johan Sonesson (M) i spetsen har nu meddelat att man vill chockhöja skatten med 49 öre nästa år. I fyra år har de rödgröna försökt höja skatten i regionen, men alliansen har stoppat det med motiveringen att de rödgröna måste få kontroll på kostnaderna. Men det är […]

Det nya alliansstyret i Region Skåne med Carl Johan Sonesson (M) i spetsen har nu meddelat att man vill chockhöja skatten med 49 öre nästa år. I fyra år har de rödgröna försökt höja skatten i regionen, men alliansen har stoppat det med motiveringen att de rödgröna måste få kontroll på kostnaderna. Men det är tydligen inte lika viktigt när det är de själva som styr. Det är inte utan att man baxnar å de skånska alliansväljarnas vägnar.

Det nya styret motiverar beslutet med att man är så illa tvungen då man hamnat i en ”lyxfälla”. Den ekonomiska situationen för den skånska sjukvården är helt enkelt urusel, och de stora sjukhusen i Lund, Malmö och Helsingborg drivs med underskott. I våras kunde Skattebetalarnas Slöseriombudsman dessutom avslöja att det nya sjukhusbygget i Malmö blir 40 procent dyrare än Stockholms Nya Karolinska per vårdplats, något som knappast gör situationen bättre. Därför inleder nu alliansen vad de kallar ”operation skuldsanering”. Men att ta mer av andras pengar för att hantera smällen av sin egen lyxkonsumtion duger inte.

Debattartikeln publicerades i Expressen/Kvällsposten den 18 november och går att läsa i sin helhet här.

Alliansen i Region Blekinge chockhöjer skatten

Det nya regionstyret i Blekinge med Alexander Wendt (M) i spetsen vill nu chockhöja skatten med 60 öre. Det är mer än vad Socialdemokraterna föreslog. Dessutom utesluter inte alliansen att det blir ytterligare en höjning längre fram. Det nya styret motiverar den drastiska skattehöjningen med att man måste komma tillrätta med underskottet i landstinget. Utan […]

Det nya regionstyret i Blekinge med Alexander Wendt (M) i spetsen vill nu chockhöja skatten med 60 öre. Det är mer än vad Socialdemokraterna föreslog. Dessutom utesluter inte alliansen att det blir ytterligare en höjning längre fram.

Det nya styret motiverar den drastiska skattehöjningen med att man måste komma tillrätta med underskottet i landstinget.

Utan skattehöjningen menar alliansen att landstinget nästa år skulle gå minus med 120–130 miljoner kronor utan att vården blir bättre.  Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) kommenterade beslutet med att det är ”intressant att en moderat ordförande som första sak tar till en skattehöjning”. Jag kan inte annat än hålla med.

För även om de flesta nog är överens om att vård är bland det viktigaste vi får för våra skattepengar, så är det inte alltid mer pengar som är svaret på alla utmaningar. Trots att det är få länder som lägger lika mycket på sjukvården som Sverige är nämligen produktivitetsnivån usel.

Debattartikeln publicerades i Blekinge Läns Tidning den 17 november och går att läsa i sin helhet här.

Med budgeten fortsätter högskattepolitiken

På torsdagen presenterade Magdalena Andersson övergångsbudgeten för 2019. Läget är djupt olyckligt. Visserligen har partierna äntligen kommit överens om att sänka skatten för pensionärerna, ett viktigt steg mot att helt avskaffa skatteskillnaden 2020. Men det är också allt. Det historiskt låsta politiska läget gör att vi nu i princip står med en fortsättning på förra […]

På torsdagen presenterade Magdalena Andersson övergångsbudgeten för 2019. Läget är djupt olyckligt. Visserligen har partierna äntligen kommit överens om att sänka skatten för pensionärerna, ett viktigt steg mot att helt avskaffa skatteskillnaden 2020. Men det är också allt. Det historiskt låsta politiska läget gör att vi nu i princip står med en fortsättning på förra årets budget. Ingen ska alltså förledas tro att övergångsbudgeten är opolitisk. Även om expeditionsministären undvikit de mest politiskt känsliga frågorna så fortsätter högskattepolitiken. Och ansvaret vilar tungt på företrädarna för Alliansen.

Allianspartiernas totala oförmåga att hantera ett valresultat som i allra högsta grad var väntat visar på en nästintill obegriplig politisk valhänthet. Fredrik Reinfeldts gamla sentens ”Den som inte är förberedd är oförberedd” kanske kändes en aning banal när den myntades, men har sällan känts mer träffande. Besvikelsen över att inte uppnå egen majoritet är förståelig, men det kan knappast ha kommit som en chock.

Det är självklart besvärligt för Alliansen att inte kunna regera i majoritet. Men det är väljarnas dom och detsamma gäller samtliga (realistiska) regeringsalternativ. Att pröva sin politik – när stödet för stora delar av det sakpolitiska innehållet sannolik kan röstas igenom i riksdagen – borde vara det naturliga. Inte att önska sig tillbaka till Decemberöverenskommelsens passivitet.

Inför det kommande arbetet med att få till stånd såväl en regering som en budget finns anledning att påminna om det faktum är att 60 procent av svenska folket vill ha sänkta, inte höjda, skatter. Visst gjorde Vänsterpartiet ett starkt val med sina 7,9 procent. Men partiets framgång – 2,2 procentenheter bättre än valet 2014 – kompenseras med råge av att Miljöpartiet och Socialdemokraterna backat mer än dubbelt så mycket – sammantaget 5,2 procentenheter. Därutöver tappade Feministiskt Initiativ, som anser att offentlig ekonomi är något som man kan ”räkna på hitan och ditan”, nästan tre procentenheter och som därmed i praktiken utraderades. Sammantaget är detta inte ett starkt val för de samlade skattehöjarpartierna.

Stefan Löfvens regering höjde skatterna med 66 miljarder under den förra mandatperioden. Få skulle hävda att det resulterat i en bättre offentligt finansierad välfärd, tvärtom. 30 procent inte klarar gymnasiet. Vårdköerna har vuxit i alla landsting i landet och vi har lägre polistäthet än någonsin. Trots en stark konjunktur är Sveriges BNP-tillväxt per capita i dag bland de sämsta i hela Europa. Detta är bara några i en lång rad exempel som visar att Sverige – i flera viktiga avseenden – är på väg i fel riktning. Lägg därtill att allt fler experter anser att lågkonjunkturen lurar runt hörnet. Det är tydligt varför väljarna efterfrågar en ny politik.

Vad Sverige behöver är kraftfulla reformer som bygger landet starkt. Till att börja med behövs skattesänkningar på arbete och företagande – både på kort och lång sikt. Därutöver behöver vi ett tydligt återupprättande av statens kärnfunktioner. I första hand handlar det om en fungerande rättsstat, god kvalitet i skola, vård och omsorg och ett försvar värt namnet. Det innebär också att prioritera bort det som inte ska vara offentliga åtaganden och effektivisera annat. Under mandatperioden bör en utgiftsreform – där de offentliga utgifterna granskas – genomföras före en skattereform. Därtill måste även de kommunala utgifterna följas upp bättre. Kanske genom att ge riksrevisionen i uppdrag att granska även kommunerna, som idag tillåts göra i huvudsak politiska styrda lekmannarevisioner. Därtill bör det kommunala skatteutjämningssystemet ses över. Vi kan inte tillåta oss lyxen att ha en skatteutjämning som uppmuntrar skattehöjningar och slöseri och som bestraffar sparsamhet.

Detta är bara ett axplock av det oerhört viktiga arbete som borde ha inletts i och med höstens budget. Tyvärr ligger det i farans riktning att landet och väljarna får vänta på att valresultatet ska avspeglas i faktiskt handling om inte partierna tar sig i kragen. Tre statsministeromröstningar kvar. Det är dags att komma överens.

 

Debattartikeln publicerades i Dagens Industri den 15 november och går att hitta här

Rösta ned public service-skatten

I dag avgörs public service-skatten i riksdagen. Även om en skatt på många sätt är ärligare än licensavgiften, finns det många goda skäl att rösta ned förslaget. Det rör sig om stora summor av medborgarnas pengar som hade kunnat stanna i deras plånböcker eller gå till välfärdens kärna, men som i stället läggs på att […]

I dag avgörs public service-skatten i riksdagen. Även om en skatt på många sätt är ärligare än licensavgiften, finns det många goda skäl att rösta ned förslaget. Det rör sig om stora summor av medborgarnas pengar som hade kunnat stanna i deras plånböcker eller gå till välfärdens kärna, men som i stället läggs på att köpa in engelska antikrundan och bantningsprogram för hundar. Det skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström i Smedjan idag. Artikeln går att hitta i sin helhet här.

Sänkt flyttskatt första steget mot en fungerande bostadsmarknad

Det är väl känt att svensk bostadsmarknad lider av en rad strukturella problem. Men den serie politiska beslut som lett oss hit drabbar nu inte bara enskilda individer utan även företag, arbetsmarknad, tillväxt och ekonomi. Våra politiker som skickligt undvikit frågan sedan de bostadspolitiska samtalen havererade 2016 måste sluta stoppa huvudet i sanden och inse […]

Det är väl känt att svensk bostadsmarknad lider av en rad strukturella problem. Men den serie politiska beslut som lett oss hit drabbar nu inte bara enskilda individer utan även företag, arbetsmarknad, tillväxt och ekonomi. Våra politiker som skickligt undvikit frågan sedan de bostadspolitiska samtalen havererade 2016 måste sluta stoppa huvudet i sanden och inse att en fungerande bostadsmarknad är en ödesfråga för Sverige. En relativt snabb lösning för att lindra problemen med bostadsbrist är att bättre utnyttja det befintliga bostadsbeståndet, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström och chefekonom Sofia Linder.

Debattartikeln publicerades i Uppsala Nya Tidning den 9 november och går att läsa i sin helhet här.

Vill du minska slöseriet med våra gemensamma skattepengar?

Då ska du gå med i Skattebetalarna. Skattebetalarna är den enda organisationen i Sverige som kämpar mot slöseriet med skattepengar och låga och rättvisa skatter. Vi granskar de offentliga utgifterna, ställer politiker till svars och uppmärksamma slöseri med skattepengar i stort och smått. Ett medlemskap i Skattebetalarna är ett enkelt sätt att se till att […]

Då ska du gå med i Skattebetalarna.

Skattebetalarna är den enda organisationen i Sverige som kämpar mot slöseriet med skattepengar och låga och rättvisa skatter. Vi granskar de offentliga utgifterna, ställer politiker till svars och uppmärksamma slöseri med skattepengar i stort och smått. Ett medlemskap i Skattebetalarna är ett enkelt sätt att se till att våra gemensamma resurser används på rätt sätt.

Hittills i år har vi publicerat eller omnämnts i närmare tusen debatt- och nyhetsartiklar i media över hela landet. Vi har varit intervjuade i såväl TV som radio och debatterat skatter med alltifrån ministrar till riksdags- och lokalpolitiker. Vi har publicerat elva gedigna rapporter som fått stor spridning och vid ett flertal tillfällen refererats till av riksdagsledamöter, journalister och andra debattörer. Våra inlägg i sociala medier har nått flera miljoner människor. Under mandatperioden har vi varit med om att stoppa såväl exitskatten som bankskatten och fått samtliga partier att ställa sig bakom sänkt skatt för pensionärer. Kanske är det inte så konstigt att vi veckan innan valet utsågs vi till Veckans tyngsta opinionsbildare av tidningen Dagens Opinion.

Men vi behöver din hjälp! Ju fler vi är desto starkare blir vår röst. För bara 195 kronor kan du bli medlem i Sveriges största folkrörelse mot slöseri och säkerställa att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete med att granska det offentliga. Förutom opinionsbildning får du även en rad andra förmåner som medlem. Du blir enklast medlem genom att swisha 195 kronor till 123 115 94 25 (glöm inte att ange ditt personnummer i meddelanderutan) eller klicka här. Varmt välkommen! 

 

Hjältemod ska inte beskattas

De hjältar som lämnade sina familjer och gav upp sina semestrar för att släcka de omfattande skogsbränderna som i somras härjade i landet ska förmånsbeskattas för mat och boende. Enligt Skatteverket handlar det tack och lov inte om särskilt mycket pengar. Men hanteringen visar ändå på en fullständigt vansinnig del av inte bara svensk skattelagstiftning, […]

De hjältar som lämnade sina familjer och gav upp sina semestrar för att släcka de omfattande skogsbränderna som i somras härjade i landet ska förmånsbeskattas för mat och boende. Enligt Skatteverket handlar det tack och lov inte om särskilt mycket pengar. Men hanteringen visar ändå på en fullständigt vansinnig del av inte bara svensk skattelagstiftning, utan också svensk byråkrati.

För det är inte första gången som övertolkningar av regleverk tar sig bisarra uttryck. Ingen har väl glömt när Naturvårdsverket 2010 – som enda myndighet i hela Europa — tolkade EU:s avfallsdirektiv så strikt att snö klassades som miljöfarligt avfall och inte fick tippas i sjön. Något som drabbade såväl medborgarna, då framkomligheten blev sämre, som i förlängningen även miljön då den istället skulle transporteras långa sträckor för att dumpas på tippar, trots att de mätningar som gjorts visade att snön inte var miljöfarlig.  Eller det flertal gånger under senare år som Migrationsverket fattat beslut om att utvisa heltidsarbetande människor som rotat sig i Sverige, exempelvis på grund av att de tjänat 1 krona och 90 öre under kollektivavtalsenlig lön under några månader flera år innan utvisningsbeslutet.   

 Att svenska tjänstemän tvingas till paragrafrytteri får konsekvenser inte bara för de omedelbart drabbade utan också för skattebetalarna i form av att ökad administration och minskad tillgänglighet i sig kostar.  

För trots att förmånsbeskattningen följer regelverket så är det i det närmaste sadistiskt att den som arbetar gratis under en så akut situation som sommarens bränder ska beskattas för att i enstaka pauser ha kastat i sig en smörgås och sovit på liggunderlag i ett tält. Skatteverket uppger också att de har försökt förmå politikerna att modernisera lagen så att denna typ av förmånsbeskattning kan undvikas. Men våra myndigheter borde i ärlighetens namn själva ha mandat att göra en mer rimlig tolkning av lagstiftarens intention och inte bara slaviskt följa regelverk när konsekvenserna blir fullständigt uppåt väggarna. 

Våra folkvalda bör hantera denna fråga skyndsamt. Nu är det politikens uppgift att se till att den börda som nu läggs på de frivilliga brandmännen som ryckte in i somras aldrig händer igen, och helst bör också en ny lagstiftning verka retroaktivt. Hjältemod ska hyllas, inte beskattas.

 

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Debattinlägget publicerades i Uppsala Nya Tidning den 30 oktober.

 

Ge OS till Kanada!

Public statement by the Swedish Taxpayers Association:  The Swedish Taxpayers are shocked by the Canadian support for Stockholm’s bid to host the 2026 Winter Olympics. – We are surprised to see our Canadian friends and allies are trying to foot the bill to Sweden. It’s just tremendously stupid! Calgary – with average temperatures well below […]

Public statement by the Swedish Taxpayers Association: 

The Swedish Taxpayers are shocked by the Canadian support for Stockholm’s bid to host the 2026 Winter Olympics.

– We are surprised to see our Canadian friends and allies are trying to foot the bill to Sweden. It’s just tremendously stupid! Calgary – with average temperatures well below Stockholm – would be a terrific host. Suggesting that Stockholm is a good place for hosting the Winter Olympics is simply fake news. And we all know Canada must start winning again, says Christian Ekström, CEO of the Swedish Taxpayers Association.

The Swedish Taxpayers Association points out that Sweden already has higher taxes than Canada. The tax ratio is 44 percent of GDP, while Canada only has a ratio of 32. Therefore it would only be fair if Canada were to host the 2026 Winter Olympics, which almost certainly will increase public spending.

– Referring to the 1988 and 2010 Olympics, the Swedes are now preparing to launch a counter-campaign under the slogan “Make Canada pay again”, says Christian Ekström.

 

For more information, contact Christian Ekström +46 70 971 66 66

Vilket underlag fattades, Wengholm?

I valrörelsen lovade Moderaterna i Jönköpings län, med ordföranden för Regionstyrelsen Malin Wengholm i spetsen, att skatten inte skulle höjas. Tvärtom skulle partiet i stället kämpa för ett lägre skattetryck. En dryg månad efter valet meddelar Wengholm att skatten ska höjas, och det med hela 50 öre. Det är mer än vad Vänsterpartiet krävde i valrörelsen. […]

I valrörelsen lovade Moderaterna i Jönköpings län, med ordföranden för Regionstyrelsen Malin Wengholm i spetsen, att skatten inte skulle höjas. Tvärtom skulle partiet i stället kämpa för ett lägre skattetryck.

En dryg månad efter valet meddelar Wengholm att skatten ska höjas, och det med hela 50 öre. Det är mer än vad Vänsterpartiet krävde i valrörelsen. Jönköping är upp- och nervända världen! Men inte nog med det, Wengholm motiverar dessutom skattehöjningarna med rena lögner.

Skattebetalarnas förening utdelar en riktig praktsmocka mot skattehöjningarna i Jönköpings-Posten den 23 oktober.

 

Det brådskar att säkra framtidens pensioner

Skattebetalarna skriver på debattplats i Svenska Dagbladet: Inför valet stoltserade alla partier med att lova sänkt skatt på pension. Gott så. Men att sänka skatten på pension med några hundralappar är långt ifrån tillräckligt. Hela pensionssystemet bygger på finansiell stabilitet och tillväxt, och just nu ser det ärligt talat ganska mörkt ut. Nästa regering måste […]

Skattebetalarna skriver på debattplats i Svenska Dagbladet:

Inför valet stoltserade alla partier med att lova sänkt skatt på pension. Gott så. Men att sänka skatten på pension med några hundralappar är långt ifrån tillräckligt. Hela pensionssystemet bygger på finansiell stabilitet och tillväxt, och just nu ser det ärligt talat ganska mörkt ut.

Nästa regering måste genomföra kraftfulla åtgärder på tre punkter för att säkra framtidens pensioner.

Debattartikeln publicerades i Svenska Dagbladet den 17 oktober och går att läsa i sin helhet här.