65 är det nya 45

Straffbeskatta inte seniorers arbetslust

Sverige behöver dem som är villiga att jobba längre. Men sedan årsskiftet har regeringen återinfört den särskilda löneskatten för äldre genom att höja arbetsgivaravgifterna för personer över 65 år som arbetar. Det är helt fel väg att gå! 65 är det nya 45 och aktiva seniorer borde uppskattas, inte straffbeskattas.

Se vår kampanjfilm!

Kolla in och dela filmen med stjärnkocken Leif Mannerström och ständigt aktuella Alexandra Charles!
 

Räkna ut hur du över 65 år drabbas av silverskatten

Se hur skatten på din arbetsinsats kan påverkas av återinförd särskild löneskatt. Fyll i formuläret så skickar vi svaret.

❯ Läs mer om vad det innebär att lämna din e-postadress och hur vi behandlar personuppgifter

Genom att lämna din e-postadress kan du få information om vår verksamhet. Det kostar inget och du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick

Läs mer

T-shirt

med tryck.149 SEKBeställ

Knapp

med tryck.20 SEKBeställ

Läs våra rapporter om silverskatten!

  • Den särskilda löneskatten slopades år 2007 och har resulterat i att 100 000 fler seniorer idag arbetar. Men nu har alltså regeringen återinfört denna skatt sedan årsskiftet.
  • Den särskilda löneskatten ligger nu på 6,15 procent (istället för 5,6 procent som föreslogs i 2015 års budget). Skatten är en ren avgift som inte förbättrar pensionen. Nära 200 000 personer över 65 år påverkas direkt eller indirekt.
  • Egenföretagare får en direkt skattehöjning på sin arbetsinsats medan de anställdas arbetsgivare får en kostnadsökning. Detta riskerar att påverka såväl seniorens löneutrymme som arbetsgivarens vilja att ha kvar eller att nyanställa seniorer.
  • För en egenföretagare eller anställd med en månadsinkomst på 35  000 kr innebär regeringens förslag en skattehöjning på 25 800 kronor (på helårsbasis).
     

För dig som vill veta mer om den särskilda löneskatten för 65-plussare har vi två rapporter med siffror och fakta.

Andelen arbetande seniorer ökar snabbast i hela EU

Läs rapport

Vart femte företag minskar antalet seniorer om silverskatten återinförs

Läs rapport